Presskit Photography

IndronielAls Digital Designers en fotografen worden we vaak door klanten gevraagd om digitale media (zoals flyers, posters, ebanners etc.) te ontwikkelen waarin foto’s van bands, artiesten, zangers, muzikanten of celebraties gebruikt moeten worden. Tot onze verbazing zien we dat juist bands, artiesten, zangers, muzikanten of bekende mensen niet of nauwelijks goeie profiel- of presskit-foto’s hebben die goed zijn voor digital design, digital artwork of drukwerk. Vreemd, nietwaar? Op deze pagina leggen we je uit hoe belangrijk het is om als artiest je eigen exposure zoals foto’s maar ook film goed te managen. We leggen je ook uit dat het helemaal niet moeilijk is, zeker niet in deze tijd. Onze nadruk ligt uiteraard op Presskit Foto’s.

WAT IS EEN PRESSKIT?

Een presskit is een verzameling gegevens wat jij als artiest belangrijk vindt over jezelf en jouw diensten om te kunnen delen met organisaties, evenement organisatoren, impresario’s, mediaorganisaties etc. zodat zij dit kunnen gebruiken in hun mediacampagnes om jouw deelname aan hun event te promoten. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals:

  • Biografie/Discografie
  • Verschillende recente hoge resolutie foto’s (met en zonder transparante achtergrond)
  • Verschillende recente video footage/clips
  • Verschillende recente audiobestanden
  • Hoge resolutie logo
  • Artist Hospitality Rider and Technical Rider
  • etc.

Madhu LalbahadoersinghDe inhoud van de presskit bepaal jezelf. Je kunt het dus zo groot of klein maken als dat je wenst. Een goeie presskit is meestal een resultaat van een op ervaring gebaseerde hoeveelheid gegevens over jezelf, voldoende om de evenementorganisatie handvaten te kunnen geven.

WAAROM ZIJN PRESSKIT FOTO’S BELANGRIJK?

Evenement organisaties zijn altijd opzoek naar foto’s van deelnemende artiesten om te gebruiken in hun mediacampagne van hun event. Zo plaatsen ze vaak niet alleen de naam maar ook foto’s van de artiesten op al hun digitale uitingen op socialmedia en geprinte media zoals flyers en posters. Dergelijke organisaties moeten vaak, gezien de concurrentie op de markt, snel schakelen en hebben ook snel gegevens nodig om zo hun ontwerpers aan de slag te zetten. Als jij als artiest niet of geen aandacht besteed aan goeie foto’s om te kunnen delen met de evenement organisaties kunnen de volgende zaken ontstaan:

  • Organisaties gaan opzoek naar foto’s op socialmedia en zoekt naar eigen inzicht een geschikte foto. Dit kan een foto zijn die jij niet goed vind.
  • Daarnaast wordt op socialmedia alle geplaatste content gecomprimeerd opgeslagen, de foto’s op facebook en instagram hebben dus niet de hoge resolutie als het origineel. Jij kunt er dus blokkerig uit komen te zien wat niet ten goede komt van jou.
  • Vaak worden artiesten uit de achtergrond van hun foto’s geknipt voordat ze op een flyer geplaatst wordt. De zorgvuldigheid waarmee dat gebeurt is afhankelijk van de designer en zijn toewijding. Het kan makkelijk betekenen dat je een stukje haar verliest als de designer dat te omslachtig vindt om veel tijd aan te besteden. Dit kan je voorkomen door de foto’s met transparante achtergrond al aan te leveren, waarbij jou designer uiteraard wel die tijd en aandacht aan heeft besteed.

Jim SewpersadUiteraard dien jij foto’s te gebruiken van jezelf waarvan de auteursrechten van jou zijn of door jou eeuwig zijn afgekocht en waarvan jij aan anderen mag aangeven dat zij die foto’s mogen gebruiken.

Onder de streep dien je als artiest te beseffen dat jij het in je handen hebt op welke manier anderen voor jou exposure zullen genereren. Hoe meer aandacht jij hebt voor jou presskit en het up-to-date houdt hoe groter de kans dat de exposure voor jou bevorderend werkt.

WAAROM PRESSKIT FOTOGRAFIE BIJ ONS?

Juist omdat we niet alleen fotografen maar ook designers zijn, zijn wij op de hoogte van wat er idealiter betreffende designs, foto’s en artwork het beste werkt in een presskit. We weten waar een designer tegen aan loopt en hoeveel tijd het kost. Zo zal een designer/ontwerper van een evenementorganisatie het vrij maken van de achtergrond van een foto van een artiest bezwarend vinden. Het kost extra tijd om de artiest uit zijn achtergrond te knippen. Daarnaast weten wij ook welk type foto’s het beste werken in artwork en designs. Onze presskit fotografie diensten stoppen dus niet alleen bij het maken van de foto’s. Wij kunnen ook jouw foto’s voorbereiden design-ready maken, ervoor zorgen dat de designer die jou foto’s gaat gebruiken ze direct kan importeren in zijn design zonder extra werk te hoeven te verrichten. Daarnaast kunnen we ook helpen bij het samenstellen van je algehele presskit.

Uiteraard blijf jij altijd eindverantwoordelijk voor wat er in jouw presskit uiteindelijk terecht komt. Wij kunnen je echter effectief adviseren.

Jaarlijks organiseren PicaPics.nl en 808GFXStudios.com Presskit Photography Days. Dit zijn dagen waarop wij met meerdere studios (minimaal een zwarte en witte backdrop) een aantal sessies inplannen. Je kunt je hiervoor opgeven middels onderstaande contactformulier. Bij voldoende aanmeldingen plannen we een Presskit Photography Dag. Hierbij krijg jij een planning, instructies en de mogelijkheden vooraf gemeld. Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op.

HOE LEVER JE JE PRESSKIT AAN?

Een korte paragraaf i.v.m. het aanleveren van je presskit of presskit onderdelen aan een designer of evenement organisator. Dit omdat we vaak zien dat artiesten de fout maken hun foto’s of andere digitale media omwille van gemak of snelheid aanleveren via Whatsapp, FB of Instagram messenger of via een andere social-media kanaal. MAAK DEZE FOUT NIET ! Besef dat elke foto of andere digitale media (audio, videoclip) die je via de tussenkomst van een social media kanaal of messenger verstuurd altijd gecomprimeerd wordt. Dit is vanwege het feit dat deze social media kanalen de foto’s, audio en video moeten opslaan op hun server en er gebaad bij zijn om deze media te comprimeren omdat het dan minder ruimte op hun server in beslag neemt. Kortom, dan kan je wel heel veel aandacht aan kwalitatieve foto’s, audio of videoclip hebben gegeven maar de aanlevering verkleint toch de kwaliteit. Door de verkleining van de kwaliteit wordt jou presskit direct onbruikbaar voor bijvoorbeeld geprinte media of verliest teveel kwaliteit voor broadcast standaarden. Stuur je media altijd in originele formaat via een transfer-medium (Wetransfer, Filemail etc.) of via een downloadlink op een cloudservice (Dropbox, GoogleDrive, STACK etc.) naar de ontvanger toe. Het bijkomende voordeel is dat je vaak via zulke diensten ook bijvoorbeeld een wachtwoord kunt toevoegen waardoor alleen ontvangers van het wachtwoord het materiaal kunnen downloaden. Daarnaast kan je vaak ook een download-termijn koppelen aan de link waardoor de download periode beperkt wordt tot wat jij wilt dat het is.

Het Team

Het team dat de presskit photography uitvoert zijn:

Sarah Hansildaar – Make Up, Hair & Henna by Sarah – MUA
Henk Mohabier – 808 GFX Studios – Fotograaf
Sudhier Nannan – PicaPics – Fotograaf

Persoonlijke Presskit Photography

Mocht het zijn dat je nieuwe presskit foto’s heel snel nodig hebt dan hoef je niet te wachten op een Presskit Photography Day van Picapics & 808 GFX Studios. Je kan ons bellen en je wensen doorgeven. We maken dan een persoonlijke opdracht voor jou. Klik hier voor contactinformatie.

Aanmelden Presskit Photography Dag

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Copyrighted Image